Kotisivujen hakukoneoptimointi – Vinkit, joilla parannat verkkosivujen näkyvyyttä Googlessa

12.6.2023 | Marjut Kostilainen


(Artikkelia päivitetty 5.11.2023)

Olet varmaan kuullut, että kotisivujen hakukoneoptimointi (SEO) on todella tärkeää yrityksesi menestyksen kannalta? 


No, totta se on: verkkosivun optimointi auttaa yritystäsi löytymään asiakkaillesi paremmin. Menestykseen vaikuttaa moni muukin asia, mutta kun otat hakukoneoptimoinnin perusasiat haltuun, saat varmasti uusia ja tehokkaita keinoja markkinointisi kehittämiseen.

  

Tässä kirjoituksessa kerron vinkkejä, joilla parannat verkkosivujen näkyvyyttä Googlessa. Vinkit ja ohjeet on tarkoitettu lähinnä aloittelijoille. Jos olet tutustunut hakukoneoptimointiin aiemmin, toivottavasti saat uusia ideoita sivustosi optimointiin!

Kotisivujen hakukoneoptimointi koostuu monesta palapelin osasta. Tässä mies ja nainen sovittelevat paloja yhteen.

Jos hakukoneoptimoinnin aloittaminen pelottaa sinua, voin sanoa lohdutukseksi, että sinun ei tarvitse olla koodari, jotta voisit optimoida sivustoa! Toki SEO-gurut osaavat paljon asioita, joita ”tavalliset” yrittäjät eivät osaa kuvitellakaan, mutta perusasioilla pääsee pitkälle.

Jotta saisit vinkeistä parhaan hyödyn irti, on hyvä ymmärtää, mitä hakukoneoptimointi on, miksi optimointia ylipäätään tehdään, ja miksi se on tärkeää yrityksille.



Mitä hakukoneoptimointi on?


Hakukoneiden taustalla hommaa pyörittää hakurobotit, jotka ikään kuin skannaavat tai imuroivat verkossa olevia miljardeja tietoja ja muodostavat niistä oman käsityksensä. Sen jälkeen hakurobotit laittavat sisällöt paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten hyvin ne vastaavat tiettyyn kysymykseen tai hakuun. 


Järjestykseen vaikuttaa myös muun muassa sivuston käytettävyys ja latausnopeus, eli kaiken kaikkiaan se, miten hyvin sivusto palvelee käyttäjää.


Google on maailman suurin hakukone. Muita hakukoneita ovat muun muassa Bing, Yahoo ja Ecosia. Googlella on omat periaatteensa ja satoja kriteerejä, joilla se arvostelee sivustoa, mutta esitellyt hakukoneoptimoinnin pääperiaatteet soveltuvat varmasti kaikkiin hakukoneisiin.


Miksi optimointia tehdään?


Hakukoneoptimoinnilla autetaan hakurobotteja ymmärtämään sivustosi sisältöjä. Optimointi tarkoittaa niitä toimenpiteitä, joilla sivustosi sisällöt saadaan paremmin esille – ja paremmille sijoituksille hakulistauksessa. 


Optimoinnissa on kyse myös siitä, että tuotetaan sisältöä, joka vastaa ihmisten hakuun kyseisistä aiheista, esimerkiksi ”miten optimoida verkkosivu hakukoneita varten”.


Miksi kotisivujen hakukoneoptimointi on tärkeää yritykselle?


Kotisivut ovat olennainen osa yrityksesi markkinointia. Ne ovat olemassa loppujen lopuksi sitä varten, että niiden avulla myyt palveluitasi tai tuotteitasi – ne ovat siis osa myyntiä. Lue tästä, miksi yrittäjä tarvitsee kotisivut.


Googlessa kanssasi kilpailee Suomessa kymmenet, ellei sadat tai tuhannet sivustot, niistä samoista asiakkaista, joita sinäkin haluat tavoittaa. Kaikilla on sama tahtotila: saada potentiaaliset asiakkaat klikkaamaan juuri oman yrityksen verkkosivuille.


Tavoitteena on siis löytyä Googlesta muillakin hakusanoilla kuin yrityksesi nimellä, toisin sanoen niillä hakusanoilla, joilla kyseisiä palveluja tai tuotteita etsitään. 


Kumpaa hakutulosta sinä muuten klikkaisit: sitä, joka tulee heti ensimmäisten joukossa vai sitä, joka tulee vastaan pitkän selaamisen jälkeen sivulla viisi? 🤔

Löytyykö yrityksesi Googlesta?


Ensimmäiseksi voisit vilkaista, löytyykö sivustosi Googlesta. Voit tarkistaa löydettävyyden kirjoittamalla osoitekenttään ennen verkkosivusi osoitetta komennon ”site:” eli esimerkiksi site:stila.fi.


Tällä tavalla näet heti, onko sivustosi ylipäätään Googlen hakemistossa, ja mitkä sivut sieltä löytyvät. 


Joskus voi käydä niin, että sivuja ei löydy ollenkaan. Tähän on syynä, ettei hakurobotti ole jostain syystä päässyt indeksoimaan* sivuja ja lisäämään niitä hakemistoon. Jos törmäät tähän ongelmaan, kannattaa sivuston kehittäjältä kysyä, onko sivustolle jäänyt sivujen rakennusvaiheessa käsky olla indeksoimatta sivuja. 


Joskus sivustolla voi olla jotain teknistä ongelmaa, joka estää yksittäisten sivujen indeksoitumisen, mutta tähän löytyy kyllä ratkaisu.

 
Google Search Console on hyvä ja ilmainen perustyökalu hakukoneoptimoijan kaveriksi. Sen avulla voit ilmoittaa Googlelle sivustosi sivustokartan (sitemap), tehdä indeksointipyyntöjä ja katsoa, millä hakutermeillä sivustollesi tulee kävijöitä.


*Indeksointi tarkoittaa, että hakurobotti etsii ja lisää uusia tai päivitettyjä sivuja Googlen tietokantoihin.

 
Google-yritysprofiili eli Google Business Profile


Yritykselläsi on hyvä olla myös Google-yritysprofiili (aiempi nimi Google My Business). Maksuton Google-yritysprofiili on tärkeä erityisesti paikallisille yrityksille, mutta yhtä lailla kaikki yritykset hyötyvät siitä. 


Yritysprofiili on eräänlainen näyteikkuna yrityksesi tietoihin, ja voit valita mitä tietoja näytät siinä. Yritysprofiilin avulla voit vaikuttaa siihen, miten paikallinen yrityksesi näkyy haun lisäksi myös Google Mapsissa.


  • Yleisimmin yritysprofiilissa on yrityksen yhteystiedot, aukioloajat ja linkki kotisivuille. 
  • Voit lisätä sinne myös esittelyn ja kuvia tuotteista tai palveluista.
  • Sinne voi lisätä myös päivityksiä, esimerkiksi ajankohtaisia tarjouksia tai muuta uutta sisältöä sivuiltasi.


💡Bonusvinkki: Pyydä asiakkailtasi arvosteluja! Arvostelut näkyvät Google-yritysprofiilin yhteydessä.

Esimerkki Google-yritysprofiilista, jossa voi tehdä pöytävarauksen ravintolaan.

Kuvassa on esimerkki Google-yritysprofiilista.

Tutki avainsanoja


Avainsanatutkimus (eli hakusanatutkimus tai -analyysi) on yksi hakukoneoptimoinnin kivijaloista, ja se toimii pohjana sivuston sisällöille. 


Tässä voi helposti mennä metsään, jos ainut avainsanatutkimus on mutu-tieto: ”Minusta tuntuu että meitä haetaan näillä sanoilla”. Mutun rinnalle kannattaa aina tehdä vähintäänkin pikainen katselmus, millä avainsanoilla ja sanayhdistelmillä palveluja tai tuotteita haetaan oikeasti.


Tässä tekstissä ei käydä tarkemmin avainsanatutkimukseen liittyviä vinkkejä, mutta voit halutessasi opiskella aihetta itsenäisesti. Suosittelen lukemaan MarkkinointiMaestron laatiman avainsanatutkimuksen oppaan. Sieltä saat käytännönläheiset ja helpot vinkit, miten teet avainsanatutkimuksen itse.



Tarkista sivuston toimivuus ja käytettävyys


Kaiken a ja o sivustolla on sen käytettävyys eli


  • kuinka nopeasti sivusto latautuu
  • onko sivusto helppokäyttöinen (myös mobiilissa)
  • onko valikko selkeä ja sivurakenne looginen
  • löytyykö sivuilta tieto helposti max. 2 klikkauksen päästä
  • onko sisältö helppolukuista ja jäsenneltyä


Miltä verkkosivut näyttävät ja miten ne toimivat?


Pyydä vaikka kavereita tai nykyisiä asiakkaitasi kurkkaamaan sivusi läpi ja antamaan palautetta. Näiden havaintojen avulla saat hyviä vinkkejä, mikä sivuilla toimii ja missä olisi vielä parannettavaa. Kun kehityskohteet ovat selvillä, voit alkaa tehdä niiden eteen töitä. 


Ovatko sivut "sekametelisoppa", josta olennaisen tiedon löytäminen on hankalaa? Voisiko sivuston ulkoasun selkeytys auttaa asiaa? Onko sivuilla jotain turhaa? Miten asiakas kokee sivuston käytettävyyden? 


Toimiihan sivut puhelimella?


Suurin osa ihmisistä käyttää sivustoja nykyään puhelimella, joten kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, miten hyvin sivut toimivat mobiililaitteilla. Tästä käytetään myös sanaa "responsiivisuus".


Keinoja, joilla parannat sivuston luettavuutta


  • ​väliotsikot
  • kappalejaot
  • tekstin lihavoinnit kun haluat korostaa jotain (huom. alleviivaus tarkoittaa lukijalle yleensä sitä, että tekstissä pitäisi olla linkki) 
  • listat, kuten tämä
  • kuvitukset
  • animoinnit saattavat häiritä lukijaa, joten käytä niitä harkiten


Latausnopeus


Sivuston latausnopeuden voit tarkistaa vaikkapa Google PageSpeed Insights -työkalulla, josta saat myös hyviä vinkkejä sivustosi käytettävyyden parantamiseen.

Google PageSpeed kertoo verkkosivujen suorituskyvyn ja on hyvä työkalu, kun haluat kehittää hakukoneoptimointia.

Tässä kuvassa näet harvinaisen nopean sivuston tulokset Google PageSpeed-työkalulla mitattuna. Työkalu mittaa sivuston suorituskykyä eri mittareilla ja kertoo mm. sivuston latausnopeuden. 

Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti mobiililaitteen tuloksiin. 


Jos tulokset ovat ns. "punaisella", on syytä katsoa tarkemmin, mistä se johtuu. Työkalu kertoo omat korjausehdotukset. Usein latausnopeus paranee huomattavasti jo pelkästään sivuston kuvia pienentämällä.

Verkkosivun optimointi tekstisisällöille


Yksi aihe per sivu


Älä yritä mahduttaa kaikkea mahdollista yhdelle sivulle, sillä silloin hakurobotti ei ymmärrä mikä on homman juju. Jos myyt vaikka siivousta, muuttoapua ja remonttitöitä, älä laita niitä samalle sivulle, koska hakukone ei ymmärrä mikä näistä on olennaisin. Laita siis jokainen palvelu omalle sivulleen, jolloin niiden optimointi on helpompaa. 


Käytä avainsanoja fiksusti


Valitse jokaiselle sivulle yksi pääavainsana. Avainsanalla tarkoitetaan joko yksittäistä sanaa tai useamman sanan yhdistelmää, esimerkiksi ”akupunktio Tampere”. Lisäksi sivulla voi olla muita, toissijaisia avainsanoja.


Kirjoita sisältöä vain ja ainoastaan käyttäjän tarpeisiin. Liiallisesta avainsanan käytöstä voi tulla se vaikutelma, että olet yrittänyt optimoida sivua pelkästään hakukonetta varten. Tällainen on pitkä miinus Googlen silmissä. Aiemmin hakukoneoptimointia tehtiin niin, että avainsanaa toistettiin tarpeettoman useasti, tämä ei ole enää nykypäivänä suositeltavaa.


URL, metatiedot ja otsikointi

  • Käytä avainsanaa sivun osoitteessa eli URL:ssa
  • Käytä avainsanaa metatiedoissa (Title / Meta title ja Meta description). 
  • Käytä avainsanaa sivun pääotsikossa (H1), alaotsikoissa ja tekstissä luonnollisesti, ei liikaa! Käytä vain yhtä pääotsikkoa yhdellä sivulla. 


Muista, ettet käytä samoja avainsanoja ja metatietoja muualla. Nämä on ne tiedot, jotka näkyvät Googlen hakutuloksissa, joten koeta saada niistä mahdollisimman houkuttelevat. Muista ettet lupaa mitään sellaista, mitä sivun sisällössä ei ole. Tuolloin voi nimittäin käydä niin, että kävijä poistuu saman tien sivulta, jos huomaa ettei kuvausteksti vastannutkaan hänen odotuksiaan.


💡Bonusvinkki: Katso, millaisia sanamuotoja ja sisältöjä kilpailevat sivustot käyttävät. Voit saada niistä hyviä ideoita ja tehdä asiat paremmin! 😉


Linkitykset kuntoon


Sisäiset linkitykset ohjaavat hakubottia jäsentämään sisältöä paremmin. Varmista että sivustollasi on linkityksiä, joilla ohjaat lukijaa seuraavan aiheen pariin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi, että linkität palvelusivulta muille palvelusivuille, referensseihin ja yhteydenottoon. Blogissa linkityksiä kannattaa lisätä muihin aihealueesta kertoviin teksteihin. 


Kiinnitä huomiota myös ankkuritekstiin eli siihen tekstiin, jota kävijä klikkaa. Oikein käytettynä tämä kertoo hakukoneille, millaiseen sisältöön linkki johdattaa.


❌Ei näin: Lue lisätietoja tästä

👍Vaan näin: ​Lue lisää SEO-palveluista


Muuta huomioitavaa linkeistä

  • Vältä sellaisia sivuja, joille ei johda linkkiä mistään. Ne ovat Googlen silmissä sellaisia, joilla ei ole kovin paljon merkitystä (ei linkkejä = ei tärkeä sisältö).
  • Varmista, että linkit myös toimivat. Jos poistat sivuja, muista uudelleenohjata se tarvittaessa toiselle sivulle. Mikään ei ole ikävämpää kuin päätyä virhesivulle.
  • Jos käytät ulkoisia linkkejä, eli linkität jollekin toiselle sivustolle, muista aika ajoin tarkistaa että linkit toimivat edelleen. Ulkoiset linkit ovat hyvä juttu silloin, kun ne antavat lukijalle oikeasti lisätietoa aiheesta. Esimerkiksi tässä artikkelissa on ulkoisia linkkejä eri ohjesivustoille tai työkaluihin.

 
Siivoa URLit eli verkkosivuston osoitteet


Jotkin julkaisujärjestelmät, kuten Wordpress, laittavat oletuksena sivun URLiin jotain merkkejä tai numerosarjan. Tämän saat vaihdettua asetuksista fiksummaksi. Sivun URL kannattaa olla mahdollisimman selkeä ja muotoa www.yritys.fi/sivun-nimi.


  • ​käytä pieniä kirjaimia
  • vältä numeroiden käyttämistä
  • käytä sanojen välissä väliviivaa
  • lyhyt URL on parempi kuin liian pitkä, poista siis turhat täytesanat välistä


Kirjoita sisältöä säännöllisesti


Jatkuva sisällöntuotanto kertoo Googlelle, että sivustosi elää ja voi hyvin. Tärkein pointti jatkuvalla sisällöntuotannolla on jälleen kerran, että tarjoat uutta tietoa käyttäjille. Muista myös päivittää olemassa olevia sisältöjä. 


Esimerkiksi jos olet kirjoittanut aiheesta ”Parhaat kesäkahvilat vuonna 2020” ja se on saanut kivasti liikennettä sivuillesi, mikset päivittäisi artikkelia tähän päivään ja saisi taas uusia lukijoita aiheen pariin!


Muista jakaa sisältöjä!


Jos kerran olet nähnyt vaivaa sisältöjen kirjoittamiseen, älä anna niiden vaipua unholaan. Muista siis jakaa sisältöjä aktiivisesti. Näin saat lisää liikennettä sivuillesi, mikä on jälleen kerran Googlen silmissä hyvä asia. Sisältöjen jakamiseen on monia keinoja:


  • yrityksen somekanavat
  • somen eri ryhmät, esim. Facebookissa paikalliset ryhmät
  • uutiskirjeet sekä muu viestintä asiakkaille ja kumppaneille
  • Keksitkö muita tapoja? 😊


💡Bonusvinkki: Hyödynnä Google-yritysprofiilin Päivitys-osio uusien sisältöjen jakamiseen. 

Kuvien optimointi


Yksi vähiten hyödynnettyjä asioita hakukoneoptimoinnissa on kuvien optimointi. Kuvahaku lisääntyy koko ajan, joten tämä on erittäin hyvä tapa saada näkyvyyttä lisää. Kuvien optimoinnilla parannetaan myös sivuston latautumisnopeutta.


Kuvien koko ja tiedostomuoto


Oletko joskus törmännyt sivustoon, joka latautuu todella hitaasti? Syy voi löytyä isoista kuvatiedostoista. Monet kotisivujen julkaisujärjestelmät osaavat pienentää kuvakokoa automaattisesti. Suositeltava tapa on, että lataat kuvat kotisivuille jo lähtökohtaisesti pienennettyinä.


  • Kuvien kokoa voi pienentää kuvankäsittelyohjelmilla. 
  • Jos käytössäsi ei ole Photoshopia, ilmaisia kuvien pienennykseen tarkoitettuja sovelluksia löydät Googlesta.
  • Tiedostomuotona suositaan jpg-päätteisiä tiedostoja, ja nykyisin myös useimmat julkaisujärjestelmät tukevat Googlen Webp-tiedostomuotoa, joka pakkaa tiedostokoon vielä pienemmäksi. 
  • Jos kuvan tarvitsee olla ”läpinäkyvä”, voit käyttää halutessasi myös png-tiedostomuotoa, mutta varmista että kuvan tiedostokoko ei ole tarpeettoman suuri. Voit muuntaa png:t myös Wepb-muotoon.


💡Bonusvinkki: Onko Canva sinulle jo tuttu? Kokeile Canvan ilmaisversiota kuvien muokkaamiseen ja pienentämiseen. Sieltä löytyy myös kuvia ja kuvituksia moneen tarpeeseen.


Kuvien nimeäminen ja alt-tekstit


Kuvat kannattaa nimetä järkevästi ja aiheeseen sopivasti, kuten ”tuotteen-nimi.jpg”. Useimmissa julkaisujärjestelmissä kuvalle voi lisätä myös alt-tekstin, joka tarkoittaa vaihtoehtoista tekstiä (alternative text). 


Alt-teksti on tarkoitettu sekä hakukoneita että ruudunlukijaa varten, ja sen tarkoitus on kertoa mistä kuvassa on kysymys. Alt-teksti ei näy normaalisti sivuja selatessa, mutta sivuvierailijalla voi olla käytössään ruudunlukija, joka lukee ääneen kuvan alt-tekstin. 


Alt-tekstissä huomioitavia asioita

  • Käytä alt-tekstissä avainsanaa, jos se sopii sinne luontevasti.
  • Kaikkiin sivulla oleviin kuviin ei ole pakollista laittaa alt-tekstejä, jos kyseessä on koristeellisia kuvia, joilla ei välttämättä ole sen kummempaa merkitystä.
  • Katso ettei samalla sivulla olevilla kuvilla ole samaa alt-tekstiä – älä siis oio mutkia suoraksi kopioimalla alt-tekstiä kaikkiin kuviin.

Linkitykset muilta sivustoilta


Backlinkit (käänteiset linkit) tarkoittavat linkkejä, jotka tulevat muilta sivustoilta yrityksesi sivuille. Ne ovat ikään kuin suosituksia siitä, että sinun sivustollasi on arvokasta sisältöä. Mitä enemmän näitä linkkejä on, sitä enemmän sillä on vaikutusta sivustosi laatuun Googlen mielestä.


Ulkoisia linkkejä tulee luonnollisesti jonkin verran vaikkapa yhteistyökumppaneidesi sivuilta, somekanavista ja yritysluetteloista – siis kaikkialta jossa yrityksesi sivusto on mainittu ja linkitetty.

Mikä tahansa linkki ei ole kuitenkaan hyvä tai laadukas. Linkin laadukkuuteen vaikuttaa moni asia, mutta tässä on niistä kolme:


  • ​linkittävän sivuston tulee olla luotettava ja asiantunteva
  • linkki tulee sivustolta, jolla käsitellään samaa aihetta kuin omalla sivustollasi
  • linkki on mieluiten tekstimuodossa ja linkittävässä tekstissä käytetään avainsanoja


Laadukkaita linkityksiä voit hankkia esimerkiksi oman alasi sivustoilta. Aloita esimerkiksi ottamalla yhteyttä oman alasi asiantuntijasivustoihin, jotka ylläpitävät blogia. Voit tarjota omaa asiantuntemustasi heidän käyttöönsä kirjoittamalla asiantuntija-artikkelin, josta on linkki sinun omalle sivustollesi.


Linkkien saamiseen kannattaa panostaa, koska tämä osa-alue on tärkeä osa tavoitteellista SEO-työtä. Älä ota tästä osa-alueesta kuitenkaan liikaa painetta aluksi, vaan keskity ensin laittamaan muut perusasiat kuntoon. Jos linkkiasiat tuntuvat liian isolta asialta, kannattaa kysyä neuvoa hakukoneoptimointiin erikoistuneelta henkilöltä. Myös Googlesta löytyy paljon vinkkejä tästä aihealueesta, joten kannattaa tsekata myös sieltä. 


 

Verkkosivujen hakukoneoptimointi vie aikaa


Verkkosivujen hakukoneoptimointi on pitkäjänteistä työtä. Yleinen virhe on jättää työ kesken, kun huomataan ettei tuloksia ala tulla heti. Joskus pienetkin viilaukset ja parannukset verkkosivuissa tuovat pieniä näkyviä tuloksia muutamassa päivässä, mutta useimmiten puhutaan kuitenkin kuukausista. 


Jos olet kerran saanut verkkosivujesi sisällön hyvälle sijoitukselle Googlessa, se ei tarkoita että sijoitus säilyy ikuisesti – muista siis seurata tilannetta ja tehdä tarvittavia korjauksia tarvittaessa, sillä et varmasti ole ainut joka yrittää menestyä valitsemallasi avainsanalla. 


Sivustouudistuksen yhteydessä tämä on erityisen tärkeää, sillä jos unohdat SEOn, jo saavutetut tulokset saattavat romahtaa hetkessä.​


Jos olet luonteeltasi sellainen, joka tykkää ratkoa ongelmia, voit hyvin pian huomata, että hakukoneoptimoinnin maailma vie mukanaan. Mitä enemmän tutkit asioita, sitä syvemmälle päädyt ja huomaat aina vaan lisää parannettavaa sivuillasi.

 
Tee sivuistasi kuitenkin aina ensisijaisesti käyttäjille, ei hakukoneelle. Jos sivuston käyttäjät tykkäävät sivuistasi ja viihtyvät siellä, sinne tullaan varmasti uudelleenkin.



Älä jää yksin verkkosivujen optimoinnin kanssa!


Onneksi olkoon, jos pääsit tekstissä tänne asti, etkä vielä ahdistunut! 😀


Hakukoneoptimointia voi tehdä perustasoisesti ja itsenäisesti vallan mainiosti, jos siihen riittää aikaa ja muita resursseja. Vähän ajan päästä saatat kuitenkin olla siinä tilanteessa, että SEO-työ voi olla järkevää ulkoistaa ammattilaiselle.


Jos olet kiinnostunut Markkinointi Stilan tarjoamista SEO-palveluista tai haluat muuten tietää lisää hakukoneoptimoinnista, varaa aika etätapaamiselle tai jätä soittopyyntö alta.

Kiinnostaako kotisivujen hakukoneoptimointi?


Ei ole niin pientä asiaa, etteikö kannattaisi ottaa yhteyttä minuun. Otetaan etäkahvit ja jutellaan, kuinka voin olla avuksi.


Varaa aika tai jätä soittopyyntö botin kautta 🤖



Onko jotain muuta, mitä haluaisit tietää kotisivuista tai hakukoneoptimoinnista?


Siirry tästä usein kysyttyihin kysymyksiin tai lue vinkkejä.


Kotisivujen hakukoneoptimointi – Vinkit, joilla parannat verkkosivujen näkyvyyttä Googlessa

12.6.2023 | Marjut Kostilainen


(Artikkelia päivitetty 5.11.2023)

Olet varmaan kuullut, että kotisivujen hakukoneoptimointi (SEO) on todella tärkeää yrityksesi menestyksen kannalta? 


No, totta se on: verkkosivun optimointi auttaa yritystäsi löytymään asiakkaillesi paremmin. Menestykseen vaikuttaa moni muukin asia, mutta kun otat hakukoneoptimoinnin perusasiat haltuun, saat varmasti uusia ja tehokkaita keinoja markkinointisi kehittämiseen.

  

Tässä kirjoituksessa kerron vinkkejä, joilla parannat verkkosivujen näkyvyyttä Googlessa. Vinkit ja ohjeet on tarkoitettu lähinnä aloittelijoille. Jos olet tutustunut hakukoneoptimointiin aiemmin, toivottavasti saat uusia ideoita sivustosi optimointiin!

Kotisivujen hakukoneoptimointi koostuu monesta palapelin osasta. Tässä mies ja nainen sovittelevat paloja yhteen.

Jos hakukoneoptimoinnin aloittaminen pelottaa sinua, voin sanoa lohdutukseksi, että sinun ei tarvitse olla koodari, jotta voisit optimoida sivustoa! Toki SEO-gurut osaavat paljon asioita, joita ”tavalliset” yrittäjät eivät osaa kuvitellakaan, mutta perusasioilla pääsee pitkälle.

Jotta saisit vinkeistä parhaan hyödyn irti, on hyvä ymmärtää, mitä hakukoneoptimointi on, miksi optimointia ylipäätään tehdään, ja miksi se on tärkeää yrityksille.



Mitä hakukoneoptimointi on?


Hakukoneiden taustalla hommaa pyörittää hakurobotit, jotka ikään kuin skannaavat tai imuroivat verkossa olevia miljardeja tietoja ja muodostavat niistä oman käsityksensä. Sen jälkeen hakurobotit laittavat sisällöt paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten hyvin ne vastaavat tiettyyn kysymykseen tai hakuun. 


Järjestykseen vaikuttaa myös muun muassa sivuston käytettävyys ja latausnopeus, eli kaiken kaikkiaan se, miten hyvin sivusto palvelee käyttäjää.


Google on maailman suurin hakukone. Muita hakukoneita ovat muun muassa Bing, Yahoo ja Ecosia. Googlella on omat periaatteensa ja satoja kriteerejä, joilla se arvostelee sivustoa, mutta esitellyt hakukoneoptimoinnin pääperiaatteet soveltuvat varmasti kaikkiin hakukoneisiin.


Miksi optimointia tehdään?


Hakukoneoptimoinnilla autetaan hakurobotteja ymmärtämään sivustosi sisältöjä. Optimointi tarkoittaa niitä toimenpiteitä, joilla sivustosi sisällöt saadaan paremmin esille – ja paremmille sijoituksille hakulistauksessa. 


Optimoinnissa on kyse myös siitä, että tuotetaan sisältöä, joka vastaa ihmisten hakuun kyseisistä aiheista, esimerkiksi ”miten optimoida verkkosivu hakukoneita varten”.


Miksi kotisivujen hakukoneoptimointi on tärkeää yritykselle?


Kotisivut ovat olennainen osa yrityksesi markkinointia. Ne ovat olemassa loppujen lopuksi sitä varten, että niiden avulla myyt palveluitasi tai tuotteitasi – ne ovat siis osa myyntiä. Lue tästä, miksi yrittäjä tarvitsee kotisivut.


Googlessa kanssasi kilpailee Suomessa kymmenet, ellei sadat tai tuhannet sivustot, niistä samoista asiakkaista, joita sinäkin haluat tavoittaa. Kaikilla on sama tahtotila: saada potentiaaliset asiakkaat klikkaamaan juuri oman yrityksen verkkosivuille.


Tavoitteena on siis löytyä Googlesta muillakin hakusanoilla kuin yrityksesi nimellä, toisin sanoen niillä hakusanoilla, joilla kyseisiä palveluja tai tuotteita etsitään. 


Kumpaa hakutulosta sinä muuten klikkaisit: sitä, joka tulee heti ensimmäisten joukossa vai sitä, joka tulee vastaan pitkän selaamisen jälkeen sivulla viisi? 🤔

Löytyykö yrityksesi Googlesta?


Ensimmäiseksi voisit vilkaista, löytyykö sivustosi Googlesta. Voit tarkistaa löydettävyyden kirjoittamalla osoitekenttään ennen verkkosivusi osoitetta komennon ”site:” eli esimerkiksi site:stila.fi.


Tällä tavalla näet heti, onko sivustosi ylipäätään Googlen hakemistossa, ja mitkä sivut sieltä löytyvät. 


Joskus voi käydä niin, että sivuja ei löydy ollenkaan. Tähän on syynä, ettei hakurobotti ole jostain syystä päässyt indeksoimaan* sivuja ja lisäämään niitä hakemistoon. Jos törmäät tähän ongelmaan, kannattaa sivuston kehittäjältä kysyä, onko sivustolle jäänyt sivujen rakennusvaiheessa käsky olla indeksoimatta sivuja. 


Joskus sivustolla voi olla jotain teknistä ongelmaa, joka estää yksittäisten sivujen indeksoitumisen, mutta tähän löytyy kyllä ratkaisu.

 
Google Search Console on hyvä ja ilmainen perustyökalu hakukoneoptimoijan kaveriksi. Sen avulla voit ilmoittaa Googlelle sivustosi sivustokartan (sitemap), tehdä indeksointipyyntöjä ja katsoa, millä hakutermeillä sivustollesi tulee kävijöitä.


*Indeksointi tarkoittaa, että hakurobotti etsii ja lisää uusia tai päivitettyjä sivuja Googlen tietokantoihin.

 
Google-yritysprofiili eli Google Business Profile


Yritykselläsi on hyvä olla myös Google-yritysprofiili (aiempi nimi Google My Business). Maksuton Google-yritysprofiili on tärkeä erityisesti paikallisille yrityksille, mutta yhtä lailla kaikki yritykset hyötyvät siitä. 


Yritysprofiili on eräänlainen näyteikkuna yrityksesi tietoihin, ja voit valita mitä tietoja näytät siinä. Yritysprofiilin avulla voit vaikuttaa siihen, miten paikallinen yrityksesi näkyy haun lisäksi myös Google Mapsissa.


  • Yleisimmin yritysprofiilissa on yrityksen yhteystiedot, aukioloajat ja linkki kotisivuille. 
  • Voit lisätä sinne myös esittelyn ja kuvia tuotteista tai palveluista.
  • Sinne voi lisätä myös päivityksiä, esimerkiksi ajankohtaisia tarjouksia tai muuta uutta sisältöä sivuiltasi.


💡Bonusvinkki: Pyydä asiakkailtasi arvosteluja! Arvostelut näkyvät Google-yritysprofiilin yhteydessä.

Esimerkki Google-yritysprofiilista, jossa voi tehdä pöytävarauksen ravintolaan.

Kuvassa on esimerkki Google-yritysprofiilista.

Tutki avainsanoja


Avainsanatutkimus (eli hakusanatutkimus tai -analyysi) on yksi hakukoneoptimoinnin kivijaloista, ja se toimii pohjana sivuston sisällöille. 


Tässä voi helposti mennä metsään, jos ainut avainsanatutkimus on mutu-tieto: ”Minusta tuntuu että meitä haetaan näillä sanoilla”. Mutun rinnalle kannattaa aina tehdä vähintäänkin pikainen katselmus, millä avainsanoilla ja sanayhdistelmillä palveluja tai tuotteita haetaan oikeasti.


Tässä tekstissä ei käydä tarkemmin avainsanatutkimukseen liittyviä vinkkejä, mutta voit halutessasi opiskella aihetta itsenäisesti. Suosittelen lukemaan MarkkinointiMaestron laatiman avainsanatutkimuksen oppaan. Sieltä saat käytännönläheiset ja helpot vinkit, miten teet avainsanatutkimuksen itse.



Tarkista sivuston toimivuus ja käytettävyys


Kaiken a ja o sivustolla on sen käytettävyys eli


  • kuinka nopeasti sivusto latautuu
  • onko sivusto helppokäyttöinen (myös mobiilissa)
  • onko valikko selkeä ja sivurakenne looginen
  • löytyykö sivuilta tieto helposti max. 2 klikkauksen päästä
  • onko sisältö helppolukuista ja jäsenneltyä


Miltä verkkosivut näyttävät ja miten ne toimivat?


Pyydä vaikka kavereita tai nykyisiä asiakkaitasi kurkkaamaan sivusi läpi ja antamaan palautetta. Näiden havaintojen avulla saat hyviä vinkkejä, mikä sivuilla toimii ja missä olisi vielä parannettavaa. Kun kehityskohteet ovat selvillä, voit alkaa tehdä niiden eteen töitä. 


Ovatko sivut "sekametelisoppa", josta olennaisen tiedon löytäminen on hankalaa? Voisiko sivuston ulkoasun selkeytys auttaa asiaa? Onko sivuilla jotain turhaa? Miten asiakas kokee sivuston käytettävyyden? 


Toimiihan sivut puhelimella?


Suurin osa ihmisistä käyttää sivustoja nykyään puhelimella, joten kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, miten hyvin sivut toimivat mobiililaitteilla. Tästä käytetään myös sanaa "responsiivisuus".


Keinoja, joilla parannat sivuston luettavuutta


  • ​väliotsikot
  • kappalejaot
  • tekstin lihavoinnit kun haluat korostaa jotain (huom. alleviivaus tarkoittaa lukijalle yleensä sitä, että tekstissä pitäisi olla linkki) 
  • listat, kuten tämä
  • kuvitukset
  • animoinnit saattavat häiritä lukijaa, joten käytä niitä harkiten


Latausnopeus


Sivuston latausnopeuden voit tarkistaa vaikkapa Google PageSpeed Insights -työkalulla, josta saat myös hyviä vinkkejä sivustosi käytettävyyden parantamiseen.

Google PageSpeed kertoo verkkosivujen suorituskyvyn ja on hyvä työkalu, kun haluat kehittää hakukoneoptimointia.

Tässä kuvassa näet harvinaisen nopean sivuston tulokset Google PageSpeed-työkalulla mitattuna. Työkalu mittaa sivuston suorituskykyä eri mittareilla ja kertoo mm. sivuston latausnopeuden. 

Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti mobiililaitteen tuloksiin. 


Jos tulokset ovat ns. "punaisella", on syytä katsoa tarkemmin, mistä se johtuu. Työkalu kertoo omat korjausehdotukset. Usein latausnopeus paranee huomattavasti jo pelkästään sivuston kuvia pienentämällä.

Verkkosivun optimointi tekstisisällöille


Yksi aihe per sivu


Älä yritä mahduttaa kaikkea mahdollista yhdelle sivulle, sillä silloin hakurobotti ei ymmärrä mikä on homman juju. Jos myyt vaikka siivousta, muuttoapua ja remonttitöitä, älä laita niitä samalle sivulle, koska hakukone ei ymmärrä mikä näistä on olennaisin. Laita siis jokainen palvelu omalle sivulleen, jolloin niiden optimointi on helpompaa. 


Käytä avainsanoja fiksusti


Valitse jokaiselle sivulle yksi pääavainsana. Avainsanalla tarkoitetaan joko yksittäistä sanaa tai useamman sanan yhdistelmää, esimerkiksi ”akupunktio Tampere”. Lisäksi sivulla voi olla muita, toissijaisia avainsanoja.


Kirjoita sisältöä vain ja ainoastaan käyttäjän tarpeisiin. Liiallisesta avainsanan käytöstä voi tulla se vaikutelma, että olet yrittänyt optimoida sivua pelkästään hakukonetta varten. Tällainen on pitkä miinus Googlen silmissä. Aiemmin hakukoneoptimointia tehtiin niin, että avainsanaa toistettiin tarpeettoman useasti, tämä ei ole enää nykypäivänä suositeltavaa.


URL, metatiedot ja otsikointi

  • Käytä avainsanaa sivun osoitteessa eli URL:ssa
  • Käytä avainsanaa metatiedoissa (Title / Meta title ja Meta description). 
  • Käytä avainsanaa sivun pääotsikossa (H1), alaotsikoissa ja tekstissä luonnollisesti, ei liikaa! Käytä vain yhtä pääotsikkoa yhdellä sivulla. 


Muista, ettet käytä samoja avainsanoja ja metatietoja muualla. Nämä on ne tiedot, jotka näkyvät Googlen hakutuloksissa, joten koeta saada niistä mahdollisimman houkuttelevat. Muista ettet lupaa mitään sellaista, mitä sivun sisällössä ei ole. Tuolloin voi nimittäin käydä niin, että kävijä poistuu saman tien sivulta, jos huomaa ettei kuvausteksti vastannutkaan hänen odotuksiaan.


💡Bonusvinkki: Katso, millaisia sanamuotoja ja sisältöjä kilpailevat sivustot käyttävät. Voit saada niistä hyviä ideoita ja tehdä asiat paremmin! 😉


Linkitykset kuntoon


Sisäiset linkitykset ohjaavat hakubottia jäsentämään sisältöä paremmin. Varmista että sivustollasi on linkityksiä, joilla ohjaat lukijaa seuraavan aiheen pariin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi, että linkität palvelusivulta muille palvelusivuille, referensseihin ja yhteydenottoon. Blogissa linkityksiä kannattaa lisätä muihin aihealueesta kertoviin teksteihin. 


Kiinnitä huomiota myös ankkuritekstiin eli siihen tekstiin, jota kävijä klikkaa. Oikein käytettynä tämä kertoo hakukoneille, millaiseen sisältöön linkki johdattaa.


❌Ei näin: Lue lisätietoja tästä

👍Vaan näin: ​Lue lisää SEO-palveluista


Muuta huomioitavaa linkeistä

  • Vältä sellaisia sivuja, joille ei johda linkkiä mistään. Ne ovat Googlen silmissä sellaisia, joilla ei ole kovin paljon merkitystä (ei linkkejä = ei tärkeä sisältö).
  • Varmista, että linkit myös toimivat. Jos poistat sivuja, muista uudelleenohjata se tarvittaessa toiselle sivulle. Mikään ei ole ikävämpää kuin päätyä virhesivulle.
  • Jos käytät ulkoisia linkkejä, eli linkität jollekin toiselle sivustolle, muista aika ajoin tarkistaa että linkit toimivat edelleen. Ulkoiset linkit ovat hyvä juttu silloin, kun ne antavat lukijalle oikeasti lisätietoa aiheesta. Esimerkiksi tässä artikkelissa on ulkoisia linkkejä eri ohjesivustoille tai työkaluihin.

 
Siivoa URLit eli verkkosivuston osoitteet


Jotkin julkaisujärjestelmät, kuten Wordpress, laittavat oletuksena sivun URLiin jotain merkkejä tai numerosarjan. Tämän saat vaihdettua asetuksista fiksummaksi. Sivun URL kannattaa olla mahdollisimman selkeä ja muotoa www.yritys.fi/sivun-nimi.


  • ​käytä pieniä kirjaimia
  • vältä numeroiden käyttämistä
  • käytä sanojen välissä väliviivaa
  • lyhyt URL on parempi kuin liian pitkä, poista siis turhat täytesanat välistä


Kirjoita sisältöä säännöllisesti


Jatkuva sisällöntuotanto kertoo Googlelle, että sivustosi elää ja voi hyvin. Tärkein pointti jatkuvalla sisällöntuotannolla on jälleen kerran, että tarjoat uutta tietoa käyttäjille. Muista myös päivittää olemassa olevia sisältöjä. 


Esimerkiksi jos olet kirjoittanut aiheesta ”Parhaat kesäkahvilat vuonna 2020” ja se on saanut kivasti liikennettä sivuillesi, mikset päivittäisi artikkelia tähän päivään ja saisi taas uusia lukijoita aiheen pariin!


Muista jakaa sisältöjä!


Jos kerran olet nähnyt vaivaa sisältöjen kirjoittamiseen, älä anna niiden vaipua unholaan. Muista siis jakaa sisältöjä aktiivisesti. Näin saat lisää liikennettä sivuillesi, mikä on jälleen kerran Googlen silmissä hyvä asia. Sisältöjen jakamiseen on monia keinoja:


  • yrityksen somekanavat
  • somen eri ryhmät, esim. Facebookissa paikalliset ryhmät
  • uutiskirjeet sekä muu viestintä asiakkaille ja kumppaneille
  • Keksitkö muita tapoja? 😊


💡Bonusvinkki: Hyödynnä Google-yritysprofiilin Päivitys-osio uusien sisältöjen jakamiseen. 

Kuvien optimointi


Yksi vähiten hyödynnettyjä asioita hakukoneoptimoinnissa on kuvien optimointi. Kuvahaku lisääntyy koko ajan, joten tämä on erittäin hyvä tapa saada näkyvyyttä lisää. Kuvien optimoinnilla parannetaan myös sivuston latautumisnopeutta.


Kuvien koko ja tiedostomuoto


Oletko joskus törmännyt sivustoon, joka latautuu todella hitaasti? Syy voi löytyä isoista kuvatiedostoista. Monet kotisivujen julkaisujärjestelmät osaavat pienentää kuvakokoa automaattisesti. Suositeltava tapa on, että lataat kuvat kotisivuille jo lähtökohtaisesti pienennettyinä.


  • Kuvien kokoa voi pienentää kuvankäsittelyohjelmilla. 
  • Jos käytössäsi ei ole Photoshopia, ilmaisia kuvien pienennykseen tarkoitettuja sovelluksia löydät Googlesta.
  • Tiedostomuotona suositaan jpg-päätteisiä tiedostoja, ja nykyisin myös useimmat julkaisujärjestelmät tukevat Googlen Webp-tiedostomuotoa, joka pakkaa tiedostokoon vielä pienemmäksi. 
  • Jos kuvan tarvitsee olla ”läpinäkyvä”, voit käyttää halutessasi myös png-tiedostomuotoa, mutta varmista että kuvan tiedostokoko ei ole tarpeettoman suuri. Voit muuntaa png:t myös Wepb-muotoon.


💡Bonusvinkki: Onko Canva sinulle jo tuttu? Kokeile Canvan ilmaisversiota kuvien muokkaamiseen ja pienentämiseen. Sieltä löytyy myös kuvia ja kuvituksia moneen tarpeeseen.


Kuvien nimeäminen ja alt-tekstit


Kuvat kannattaa nimetä järkevästi ja aiheeseen sopivasti, kuten ”tuotteen-nimi.jpg”. Useimmissa julkaisujärjestelmissä kuvalle voi lisätä myös alt-tekstin, joka tarkoittaa vaihtoehtoista tekstiä (alternative text). 


Alt-teksti on tarkoitettu sekä hakukoneita että ruudunlukijaa varten, ja sen tarkoitus on kertoa mistä kuvassa on kysymys. Alt-teksti ei näy normaalisti sivuja selatessa, mutta sivuvierailijalla voi olla käytössään ruudunlukija, joka lukee ääneen kuvan alt-tekstin. 


Alt-tekstissä huomioitavia asioita

  • Käytä alt-tekstissä avainsanaa, jos se sopii sinne luontevasti.
  • Kaikkiin sivulla oleviin kuviin ei ole pakollista laittaa alt-tekstejä, jos kyseessä on koristeellisia kuvia, joilla ei välttämättä ole sen kummempaa merkitystä.
  • Katso ettei samalla sivulla olevilla kuvilla ole samaa alt-tekstiä – älä siis oio mutkia suoraksi kopioimalla alt-tekstiä kaikkiin kuviin.

Linkitykset muilta sivustoilta


Backlinkit (käänteiset linkit) tarkoittavat linkkejä, jotka tulevat muilta sivustoilta yrityksesi sivuille. Ne ovat ikään kuin suosituksia siitä, että sinun sivustollasi on arvokasta sisältöä. Mitä enemmän näitä linkkejä on, sitä enemmän sillä on vaikutusta sivustosi laatuun Googlen mielestä.


Ulkoisia linkkejä tulee luonnollisesti jonkin verran vaikkapa yhteistyökumppaneidesi sivuilta, somekanavista ja yritysluetteloista – siis kaikkialta jossa yrityksesi sivusto on mainittu ja linkitetty.

Mikä tahansa linkki ei ole kuitenkaan hyvä tai laadukas. Linkin laadukkuuteen vaikuttaa moni asia, mutta tässä on niistä kolme:


  • ​linkittävän sivuston tulee olla luotettava ja asiantunteva
  • linkki tulee sivustolta, jolla käsitellään samaa aihetta kuin omalla sivustollasi
  • linkki on mieluiten tekstimuodossa ja linkittävässä tekstissä käytetään avainsanoja


Laadukkaita linkityksiä voit hankkia esimerkiksi oman alasi sivustoilta. Aloita esimerkiksi ottamalla yhteyttä oman alasi asiantuntijasivustoihin, jotka ylläpitävät blogia. Voit tarjota omaa asiantuntemustasi heidän käyttöönsä kirjoittamalla asiantuntija-artikkelin, josta on linkki sinun omalle sivustollesi.


Linkkien saamiseen kannattaa panostaa, koska tämä osa-alue on tärkeä osa tavoitteellista SEO-työtä. Älä ota tästä osa-alueesta kuitenkaan liikaa painetta aluksi, vaan keskity ensin laittamaan muut perusasiat kuntoon. Jos linkkiasiat tuntuvat liian isolta asialta, kannattaa kysyä neuvoa hakukoneoptimointiin erikoistuneelta henkilöltä. Myös Googlesta löytyy paljon vinkkejä tästä aihealueesta, joten kannattaa tsekata myös sieltä. 


 

Verkkosivujen hakukoneoptimointi vie aikaa


Verkkosivujen hakukoneoptimointi on pitkäjänteistä työtä. Yleinen virhe on jättää työ kesken, kun huomataan ettei tuloksia ala tulla heti. Joskus pienetkin viilaukset ja parannukset verkkosivuissa tuovat pieniä näkyviä tuloksia muutamassa päivässä, mutta useimmiten puhutaan kuitenkin kuukausista. 


Jos olet kerran saanut verkkosivujesi sisällön hyvälle sijoitukselle Googlessa, se ei tarkoita että sijoitus säilyy ikuisesti – muista siis seurata tilannetta ja tehdä tarvittavia korjauksia tarvittaessa, sillä et varmasti ole ainut joka yrittää menestyä valitsemallasi avainsanalla. 


Sivustouudistuksen yhteydessä tämä on erityisen tärkeää, sillä jos unohdat SEOn, jo saavutetut tulokset saattavat romahtaa hetkessä.​


Jos olet luonteeltasi sellainen, joka tykkää ratkoa ongelmia, voit hyvin pian huomata, että hakukoneoptimoinnin maailma vie mukanaan. Mitä enemmän tutkit asioita, sitä syvemmälle päädyt ja huomaat aina vaan lisää parannettavaa sivuillasi.

 
Tee sivuistasi kuitenkin aina ensisijaisesti käyttäjille, ei hakukoneelle. Jos sivuston käyttäjät tykkäävät sivuistasi ja viihtyvät siellä, sinne tullaan varmasti uudelleenkin.



Älä jää yksin verkkosivujen optimoinnin kanssa!


Onneksi olkoon, jos pääsit tekstissä tänne asti, etkä vielä ahdistunut! 😀


Hakukoneoptimointia voi tehdä perustasoisesti ja itsenäisesti vallan mainiosti, jos siihen riittää aikaa ja muita resursseja. Vähän ajan päästä saatat kuitenkin olla siinä tilanteessa, että SEO-työ voi olla järkevää ulkoistaa ammattilaiselle.


Jos olet kiinnostunut Markkinointi Stilan tarjoamista SEO-palveluista tai haluat muuten tietää lisää hakukoneoptimoinnista, varaa aika etätapaamiselle tai jätä soittopyyntö alta.

Kiinnostaako kotisivujen hakukoneoptimointi?


Ei ole niin pientä asiaa, etteikö kannattaisi ottaa yhteyttä minuun. Otetaan etäkahvit ja jutellaan, kuinka voin olla avuksi.


Varaa aika tai jätä soittopyyntö botin kautta 🤖



Onko jotain muuta, mitä haluaisit tietää kotisivuista tai hakukoneoptimoinnista?


Siirry tästä usein kysyttyihin kysymyksiin tai lue vinkkejä.


Kotisivujen hakukoneoptimointi – Vinkit, joilla parannat verkkosivujen näkyvyyttä Googlessa

12.6.2023 | Marjut Kostilainen


(Artikkelia päivitetty 5.11.2023)

Olet varmaan kuullut, että kotisivujen hakukoneoptimointi (SEO) on todella tärkeää yrityksesi menestyksen kannalta? 


No, totta se on: verkkosivun optimointi auttaa yritystäsi löytymään asiakkaillesi paremmin. Menestykseen vaikuttaa moni muukin asia, mutta kun otat hakukoneoptimoinnin perusasiat haltuun, saat varmasti uusia ja tehokkaita keinoja markkinointisi kehittämiseen.

  

Tässä kirjoituksessa kerron vinkkejä, joilla parannat verkkosivujen näkyvyyttä Googlessa. Vinkit ja ohjeet on tarkoitettu lähinnä aloittelijoille. Jos olet tutustunut hakukoneoptimointiin aiemmin, toivottavasti saat uusia ideoita sivustosi optimointiin!

Kotisivujen hakukoneoptimointi koostuu monesta palapelin osasta. Tässä mies ja nainen sovittelevat paloja yhteen.

Jos hakukoneoptimoinnin aloittaminen pelottaa sinua, voin sanoa lohdutukseksi, että sinun ei tarvitse olla koodari, jotta voisit optimoida sivustoa! Toki SEO-gurut osaavat paljon asioita, joita ”tavalliset” yrittäjät eivät osaa kuvitellakaan, mutta perusasioilla pääsee pitkälle.

Jotta saisit vinkeistä parhaan hyödyn irti, on hyvä ymmärtää, mitä hakukoneoptimointi on, miksi optimointia ylipäätään tehdään, ja miksi se on tärkeää yrityksille.



Mitä hakukoneoptimointi on?


Hakukoneiden taustalla hommaa pyörittää hakurobotit, jotka ikään kuin skannaavat tai imuroivat verkossa olevia miljardeja tietoja ja muodostavat niistä oman käsityksensä. Sen jälkeen hakurobotit laittavat sisällöt paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten hyvin ne vastaavat tiettyyn kysymykseen tai hakuun. 


Järjestykseen vaikuttaa myös muun muassa sivuston käytettävyys ja latausnopeus, eli kaiken kaikkiaan se, miten hyvin sivusto palvelee käyttäjää.


Google on maailman suurin hakukone. Muita hakukoneita ovat muun muassa Bing, Yahoo ja Ecosia. Googlella on omat periaatteensa ja satoja kriteerejä, joilla se arvostelee sivustoa, mutta esitellyt hakukoneoptimoinnin pääperiaatteet soveltuvat varmasti kaikkiin hakukoneisiin.


Miksi optimointia tehdään?


Hakukoneoptimoinnilla autetaan hakurobotteja ymmärtämään sivustosi sisältöjä. Optimointi tarkoittaa niitä toimenpiteitä, joilla sivustosi sisällöt saadaan paremmin esille – ja paremmille sijoituksille hakulistauksessa. 


Optimoinnissa on kyse myös siitä, että tuotetaan sisältöä, joka vastaa ihmisten hakuun kyseisistä aiheista, esimerkiksi ”miten optimoida verkkosivu hakukoneita varten”.


Miksi kotisivujen hakukoneoptimointi on tärkeää yritykselle?


Kotisivut ovat olennainen osa yrityksesi markkinointia. Ne ovat olemassa loppujen lopuksi sitä varten, että niiden avulla myyt palveluitasi tai tuotteitasi – ne ovat siis osa myyntiä. Lue tästä, miksi yrittäjä tarvitsee kotisivut.


Googlessa kanssasi kilpailee Suomessa kymmenet, ellei sadat tai tuhannet sivustot, niistä samoista asiakkaista, joita sinäkin haluat tavoittaa. Kaikilla on sama tahtotila: saada potentiaaliset asiakkaat klikkaamaan juuri oman yrityksen verkkosivuille.


Tavoitteena on siis löytyä Googlesta muillakin hakusanoilla kuin yrityksesi nimellä, toisin sanoen niillä hakusanoilla, joilla kyseisiä palveluja tai tuotteita etsitään. 


Kumpaa hakutulosta sinä muuten klikkaisit: sitä, joka tulee heti ensimmäisten joukossa vai sitä, joka tulee vastaan pitkän selaamisen jälkeen sivulla viisi? 🤔

Löytyykö yrityksesi Googlesta?


Ensimmäiseksi voisit vilkaista, löytyykö sivustosi Googlesta. Voit tarkistaa löydettävyyden kirjoittamalla osoitekenttään ennen verkkosivusi osoitetta komennon ”site:” eli esimerkiksi site:stila.fi.


Tällä tavalla näet heti, onko sivustosi ylipäätään Googlen hakemistossa, ja mitkä sivut sieltä löytyvät. 


Joskus voi käydä niin, että sivuja ei löydy ollenkaan. Tähän on syynä, ettei hakurobotti ole jostain syystä päässyt indeksoimaan* sivuja ja lisäämään niitä hakemistoon. Jos törmäät tähän ongelmaan, kannattaa sivuston kehittäjältä kysyä, onko sivustolle jäänyt sivujen rakennusvaiheessa käsky olla indeksoimatta sivuja. 


Joskus sivustolla voi olla jotain teknistä ongelmaa, joka estää yksittäisten sivujen indeksoitumisen, mutta tähän löytyy kyllä ratkaisu.

 
Google Search Console on hyvä ja ilmainen perustyökalu hakukoneoptimoijan kaveriksi. Sen avulla voit ilmoittaa Googlelle sivustosi sivustokartan (sitemap), tehdä indeksointipyyntöjä ja katsoa, millä hakutermeillä sivustollesi tulee kävijöitä.


*Indeksointi tarkoittaa, että hakurobotti etsii ja lisää uusia tai päivitettyjä sivuja Googlen tietokantoihin.

 
Google-yritysprofiili eli Google Business Profile


Yritykselläsi on hyvä olla myös Google-yritysprofiili (aiempi nimi Google My Business). Maksuton Google-yritysprofiili on tärkeä erityisesti paikallisille yrityksille, mutta yhtä lailla kaikki yritykset hyötyvät siitä. 


Yritysprofiili on eräänlainen näyteikkuna yrityksesi tietoihin, ja voit valita mitä tietoja näytät siinä. Yritysprofiilin avulla voit vaikuttaa siihen, miten paikallinen yrityksesi näkyy haun lisäksi myös Google Mapsissa.


  • Yleisimmin yritysprofiilissa on yrityksen yhteystiedot, aukioloajat ja linkki kotisivuille. 
  • Voit lisätä sinne myös esittelyn ja kuvia tuotteista tai palveluista.
  • Sinne voi lisätä myös päivityksiä, esimerkiksi ajankohtaisia tarjouksia tai muuta uutta sisältöä sivuiltasi.


💡Bonusvinkki: Pyydä asiakkailtasi arvosteluja! Arvostelut näkyvät Google-yritysprofiilin yhteydessä.

Esimerkki Google-yritysprofiilista, jossa voi tehdä pöytävarauksen ravintolaan.

Kuvassa on esimerkki Google-yritysprofiilista.

Tutki avainsanoja


Avainsanatutkimus (eli hakusanatutkimus tai -analyysi) on yksi hakukoneoptimoinnin kivijaloista, ja se toimii pohjana sivuston sisällöille. 


Tässä voi helposti mennä metsään, jos ainut avainsanatutkimus on mutu-tieto: ”Minusta tuntuu että meitä haetaan näillä sanoilla”. Mutun rinnalle kannattaa aina tehdä vähintäänkin pikainen katselmus, millä avainsanoilla ja sanayhdistelmillä palveluja tai tuotteita haetaan oikeasti.


Tässä tekstissä ei käydä tarkemmin avainsanatutkimukseen liittyviä vinkkejä, mutta voit halutessasi opiskella aihetta itsenäisesti. Suosittelen lukemaan MarkkinointiMaestron laatiman avainsanatutkimuksen oppaan. Sieltä saat käytännönläheiset ja helpot vinkit, miten teet avainsanatutkimuksen itse.



Tarkista sivuston toimivuus ja käytettävyys


Kaiken a ja o sivustolla on sen käytettävyys eli


  • kuinka nopeasti sivusto latautuu
  • onko sivusto helppokäyttöinen (myös mobiilissa)
  • onko valikko selkeä ja sivurakenne looginen
  • löytyykö sivuilta tieto helposti max. 2 klikkauksen päästä
  • onko sisältö helppolukuista ja jäsenneltyä


Miltä verkkosivut näyttävät ja miten ne toimivat?


Pyydä vaikka kavereita tai nykyisiä asiakkaitasi kurkkaamaan sivusi läpi ja antamaan palautetta. Näiden havaintojen avulla saat hyviä vinkkejä, mikä sivuilla toimii ja missä olisi vielä parannettavaa. Kun kehityskohteet ovat selvillä, voit alkaa tehdä niiden eteen töitä. 


Ovatko sivut "sekametelisoppa", josta olennaisen tiedon löytäminen on hankalaa? Voisiko sivuston ulkoasun selkeytys auttaa asiaa? Onko sivuilla jotain turhaa? Miten asiakas kokee sivuston käytettävyyden? 


Toimiihan sivut puhelimella?


Suurin osa ihmisistä käyttää sivustoja nykyään puhelimella, joten kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, miten hyvin sivut toimivat mobiililaitteilla. Tästä käytetään myös sanaa "responsiivisuus".


Keinoja, joilla parannat sivuston luettavuutta


  • ​väliotsikot
  • kappalejaot
  • tekstin lihavoinnit kun haluat korostaa jotain (huom. alleviivaus tarkoittaa lukijalle yleensä sitä, että tekstissä pitäisi olla linkki) 
  • listat, kuten tämä
  • kuvitukset
  • animoinnit saattavat häiritä lukijaa, joten käytä niitä harkiten


Latausnopeus


Sivuston latausnopeuden voit tarkistaa vaikkapa Google PageSpeed Insights -työkalulla, josta saat myös hyviä vinkkejä sivustosi käytettävyyden parantamiseen.

Google PageSpeed kertoo verkkosivujen suorituskyvyn ja on hyvä työkalu, kun haluat kehittää hakukoneoptimointia.

Tässä kuvassa näet harvinaisen nopean sivuston tulokset Google PageSpeed-työkalulla mitattuna. Työkalu mittaa sivuston suorituskykyä eri mittareilla ja kertoo mm. sivuston latausnopeuden. 

Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti mobiililaitteen tuloksiin. 


Jos tulokset ovat ns. "punaisella", on syytä katsoa tarkemmin, mistä se johtuu. Työkalu kertoo omat korjausehdotukset. Usein latausnopeus paranee huomattavasti jo pelkästään sivuston kuvia pienentämällä.

Verkkosivun optimointi tekstisisällöille


Yksi aihe per sivu


Älä yritä mahduttaa kaikkea mahdollista yhdelle sivulle, sillä silloin hakurobotti ei ymmärrä mikä on homman juju. Jos myyt vaikka siivousta, muuttoapua ja remonttitöitä, älä laita niitä samalle sivulle, koska hakukone ei ymmärrä mikä näistä on olennaisin. Laita siis jokainen palvelu omalle sivulleen, jolloin niiden optimointi on helpompaa. 


Käytä avainsanoja fiksusti


Valitse jokaiselle sivulle yksi pääavainsana. Avainsanalla tarkoitetaan joko yksittäistä sanaa tai useamman sanan yhdistelmää, esimerkiksi ”akupunktio Tampere”. Lisäksi sivulla voi olla muita, toissijaisia avainsanoja.


Kirjoita sisältöä vain ja ainoastaan käyttäjän tarpeisiin. Liiallisesta avainsanan käytöstä voi tulla se vaikutelma, että olet yrittänyt optimoida sivua pelkästään hakukonetta varten. Tällainen on pitkä miinus Googlen silmissä. Aiemmin hakukoneoptimointia tehtiin niin, että avainsanaa toistettiin tarpeettoman useasti, tämä ei ole enää nykypäivänä suositeltavaa.


URL, metatiedot ja otsikointi

  • Käytä avainsanaa sivun osoitteessa eli URL:ssa
  • Käytä avainsanaa metatiedoissa (Title / Meta title ja Meta description). 
  • Käytä avainsanaa sivun pääotsikossa (H1), alaotsikoissa ja tekstissä luonnollisesti, ei liikaa! Käytä vain yhtä pääotsikkoa yhdellä sivulla. 


Muista, ettet käytä samoja avainsanoja ja metatietoja muualla. Nämä on ne tiedot, jotka näkyvät Googlen hakutuloksissa, joten koeta saada niistä mahdollisimman houkuttelevat. Muista ettet lupaa mitään sellaista, mitä sivun sisällössä ei ole. Tuolloin voi nimittäin käydä niin, että kävijä poistuu saman tien sivulta, jos huomaa ettei kuvausteksti vastannutkaan hänen odotuksiaan.


💡Bonusvinkki: Katso, millaisia sanamuotoja ja sisältöjä kilpailevat sivustot käyttävät. Voit saada niistä hyviä ideoita ja tehdä asiat paremmin! 😉


Linkitykset kuntoon


Sisäiset linkitykset ohjaavat hakubottia jäsentämään sisältöä paremmin. Varmista että sivustollasi on linkityksiä, joilla ohjaat lukijaa seuraavan aiheen pariin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi, että linkität palvelusivulta muille palvelusivuille, referensseihin ja yhteydenottoon. Blogissa linkityksiä kannattaa lisätä muihin aihealueesta kertoviin teksteihin. 


Kiinnitä huomiota myös ankkuritekstiin eli siihen tekstiin, jota kävijä klikkaa. Oikein käytettynä tämä kertoo hakukoneille, millaiseen sisältöön linkki johdattaa.


❌Ei näin: Lue lisätietoja tästä

👍Vaan näin: ​Lue lisää SEO-palveluista


Muuta huomioitavaa linkeistä

  • Vältä sellaisia sivuja, joille ei johda linkkiä mistään. Ne ovat Googlen silmissä sellaisia, joilla ei ole kovin paljon merkitystä (ei linkkejä = ei tärkeä sisältö).
  • Varmista, että linkit myös toimivat. Jos poistat sivuja, muista uudelleenohjata se tarvittaessa toiselle sivulle. Mikään ei ole ikävämpää kuin päätyä virhesivulle.
  • Jos käytät ulkoisia linkkejä, eli linkität jollekin toiselle sivustolle, muista aika ajoin tarkistaa että linkit toimivat edelleen. Ulkoiset linkit ovat hyvä juttu silloin, kun ne antavat lukijalle oikeasti lisätietoa aiheesta. Esimerkiksi tässä artikkelissa on ulkoisia linkkejä eri ohjesivustoille tai työkaluihin.

 
Siivoa URLit eli verkkosivuston osoitteet


Jotkin julkaisujärjestelmät, kuten Wordpress, laittavat oletuksena sivun URLiin jotain merkkejä tai numerosarjan. Tämän saat vaihdettua asetuksista fiksummaksi. Sivun URL kannattaa olla mahdollisimman selkeä ja muotoa www.yritys.fi/sivun-nimi.


  • ​käytä pieniä kirjaimia
  • vältä numeroiden käyttämistä
  • käytä sanojen välissä väliviivaa
  • lyhyt URL on parempi kuin liian pitkä, poista siis turhat täytesanat välistä


Kirjoita sisältöä säännöllisesti


Jatkuva sisällöntuotanto kertoo Googlelle, että sivustosi elää ja voi hyvin. Tärkein pointti jatkuvalla sisällöntuotannolla on jälleen kerran, että tarjoat uutta tietoa käyttäjille. Muista myös päivittää olemassa olevia sisältöjä. 


Esimerkiksi jos olet kirjoittanut aiheesta ”Parhaat kesäkahvilat vuonna 2020” ja se on saanut kivasti liikennettä sivuillesi, mikset päivittäisi artikkelia tähän päivään ja saisi taas uusia lukijoita aiheen pariin!


Muista jakaa sisältöjä!


Jos kerran olet nähnyt vaivaa sisältöjen kirjoittamiseen, älä anna niiden vaipua unholaan. Muista siis jakaa sisältöjä aktiivisesti. Näin saat lisää liikennettä sivuillesi, mikä on jälleen kerran Googlen silmissä hyvä asia. Sisältöjen jakamiseen on monia keinoja:


  • yrityksen somekanavat
  • somen eri ryhmät, esim. Facebookissa paikalliset ryhmät
  • uutiskirjeet sekä muu viestintä asiakkaille ja kumppaneille
  • Keksitkö muita tapoja? 😊


💡Bonusvinkki: Hyödynnä Google-yritysprofiilin Päivitys-osio uusien sisältöjen jakamiseen. 

Kuvien optimointi


Yksi vähiten hyödynnettyjä asioita hakukoneoptimoinnissa on kuvien optimointi. Kuvahaku lisääntyy koko ajan, joten tämä on erittäin hyvä tapa saada näkyvyyttä lisää. Kuvien optimoinnilla parannetaan myös sivuston latautumisnopeutta.


Kuvien koko ja tiedostomuoto


Oletko joskus törmännyt sivustoon, joka latautuu todella hitaasti? Syy voi löytyä isoista kuvatiedostoista. Monet kotisivujen julkaisujärjestelmät osaavat pienentää kuvakokoa automaattisesti. Suositeltava tapa on, että lataat kuvat kotisivuille jo lähtökohtaisesti pienennettyinä.


  • Kuvien kokoa voi pienentää kuvankäsittelyohjelmilla. 
  • Jos käytössäsi ei ole Photoshopia, ilmaisia kuvien pienennykseen tarkoitettuja sovelluksia löydät Googlesta.
  • Tiedostomuotona suositaan jpg-päätteisiä tiedostoja, ja nykyisin myös useimmat julkaisujärjestelmät tukevat Googlen Webp-tiedostomuotoa, joka pakkaa tiedostokoon vielä pienemmäksi. 
  • Jos kuvan tarvitsee olla ”läpinäkyvä”, voit käyttää halutessasi myös png-tiedostomuotoa, mutta varmista että kuvan tiedostokoko ei ole tarpeettoman suuri. Voit muuntaa png:t myös Wepb-muotoon.


💡Bonusvinkki: Onko Canva sinulle jo tuttu? Kokeile Canvan ilmaisversiota kuvien muokkaamiseen ja pienentämiseen. Sieltä löytyy myös kuvia ja kuvituksia moneen tarpeeseen.


Kuvien nimeäminen ja alt-tekstit


Kuvat kannattaa nimetä järkevästi ja aiheeseen sopivasti, kuten ”tuotteen-nimi.jpg”. Useimmissa julkaisujärjestelmissä kuvalle voi lisätä myös alt-tekstin, joka tarkoittaa vaihtoehtoista tekstiä (alternative text). 


Alt-teksti on tarkoitettu sekä hakukoneita että ruudunlukijaa varten, ja sen tarkoitus on kertoa mistä kuvassa on kysymys. Alt-teksti ei näy normaalisti sivuja selatessa, mutta sivuvierailijalla voi olla käytössään ruudunlukija, joka lukee ääneen kuvan alt-tekstin. 


Alt-tekstissä huomioitavia asioita

  • Käytä alt-tekstissä avainsanaa, jos se sopii sinne luontevasti.
  • Kaikkiin sivulla oleviin kuviin ei ole pakollista laittaa alt-tekstejä, jos kyseessä on koristeellisia kuvia, joilla ei välttämättä ole sen kummempaa merkitystä.
  • Katso ettei samalla sivulla olevilla kuvilla ole samaa alt-tekstiä – älä siis oio mutkia suoraksi kopioimalla alt-tekstiä kaikkiin kuviin.

Linkitykset muilta sivustoilta


Backlinkit (käänteiset linkit) tarkoittavat linkkejä, jotka tulevat muilta sivustoilta yrityksesi sivuille. Ne ovat ikään kuin suosituksia siitä, että sinun sivustollasi on arvokasta sisältöä. Mitä enemmän näitä linkkejä on, sitä enemmän sillä on vaikutusta sivustosi laatuun Googlen mielestä.


Ulkoisia linkkejä tulee luonnollisesti jonkin verran vaikkapa yhteistyökumppaneidesi sivuilta, somekanavista ja yritysluetteloista – siis kaikkialta jossa yrityksesi sivusto on mainittu ja linkitetty.

Mikä tahansa linkki ei ole kuitenkaan hyvä tai laadukas. Linkin laadukkuuteen vaikuttaa moni asia, mutta tässä on niistä kolme:


  • ​linkittävän sivuston tulee olla luotettava ja asiantunteva
  • linkki tulee sivustolta, jolla käsitellään samaa aihetta kuin omalla sivustollasi
  • linkki on mieluiten tekstimuodossa ja linkittävässä tekstissä käytetään avainsanoja


Laadukkaita linkityksiä voit hankkia esimerkiksi oman alasi sivustoilta. Aloita esimerkiksi ottamalla yhteyttä oman alasi asiantuntijasivustoihin, jotka ylläpitävät blogia. Voit tarjota omaa asiantuntemustasi heidän käyttöönsä kirjoittamalla asiantuntija-artikkelin, josta on linkki sinun omalle sivustollesi.


Linkkien saamiseen kannattaa panostaa, koska tämä osa-alue on tärkeä osa tavoitteellista SEO-työtä. Älä ota tästä osa-alueesta kuitenkaan liikaa painetta aluksi, vaan keskity ensin laittamaan muut perusasiat kuntoon. Jos linkkiasiat tuntuvat liian isolta asialta, kannattaa kysyä neuvoa hakukoneoptimointiin erikoistuneelta henkilöltä. Myös Googlesta löytyy paljon vinkkejä tästä aihealueesta, joten kannattaa tsekata myös sieltä. 


 

Verkkosivujen hakukoneoptimointi vie aikaa


Verkkosivujen hakukoneoptimointi on pitkäjänteistä työtä. Yleinen virhe on jättää työ kesken, kun huomataan ettei tuloksia ala tulla heti. Joskus pienetkin viilaukset ja parannukset verkkosivuissa tuovat pieniä näkyviä tuloksia muutamassa päivässä, mutta useimmiten puhutaan kuitenkin kuukausista. 


Jos olet kerran saanut verkkosivujesi sisällön hyvälle sijoitukselle Googlessa, se ei tarkoita että sijoitus säilyy ikuisesti – muista siis seurata tilannetta ja tehdä tarvittavia korjauksia tarvittaessa, sillä et varmasti ole ainut joka yrittää menestyä valitsemallasi avainsanalla. 


Sivustouudistuksen yhteydessä tämä on erityisen tärkeää, sillä jos unohdat SEOn, jo saavutetut tulokset saattavat romahtaa hetkessä.​


Jos olet luonteeltasi sellainen, joka tykkää ratkoa ongelmia, voit hyvin pian huomata, että hakukoneoptimoinnin maailma vie mukanaan. Mitä enemmän tutkit asioita, sitä syvemmälle päädyt ja huomaat aina vaan lisää parannettavaa sivuillasi.

 
Tee sivuistasi kuitenkin aina ensisijaisesti käyttäjille, ei hakukoneelle. Jos sivuston käyttäjät tykkäävät sivuistasi ja viihtyvät siellä, sinne tullaan varmasti uudelleenkin.



Älä jää yksin verkkosivujen optimoinnin kanssa!


Onneksi olkoon, jos pääsit tekstissä tänne asti, etkä vielä ahdistunut! 😀


Hakukoneoptimointia voi tehdä perustasoisesti ja itsenäisesti vallan mainiosti, jos siihen riittää aikaa ja muita resursseja. Vähän ajan päästä saatat kuitenkin olla siinä tilanteessa, että SEO-työ voi olla järkevää ulkoistaa ammattilaiselle.


Jos olet kiinnostunut Markkinointi Stilan tarjoamista SEO-palveluista tai haluat muuten tietää lisää hakukoneoptimoinnista, varaa aika etätapaamiselle tai jätä soittopyyntö alta.

Kiinnostaako kotisivujen hakukoneoptimointi?


Ei ole niin pientä asiaa, etteikö kannattaisi ottaa yhteyttä minuun. Otetaan etäkahvit ja jutellaan, kuinka voin olla avuksi.


Varaa aika tai jätä soittopyyntö botin kautta 🤖



Onko jotain muuta, mitä haluaisit tietää kotisivuista tai hakukoneoptimoinnista?


Siirry tästä usein kysyttyihin kysymyksiin tai lue vinkkejä.